DEBATT. ”Låt personalen inom LSS vidareutbilda sig på arbetstid”
har det skett en kraftig ökning av två insatser som utförs enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade : bostad med särskild service för vuxna samt daglig verksamhet. Särskilt stor är ökningen bland yngre vuxna. Målgruppen har också till stora delar förändrats över tid.
Både Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg har vid flera tillfällen konstaterat att kompetensen hos personal i LSS-boenden behöver höjas. Enligt en kartläggning som Socialstyrelsen gjorde 2021 har endast 46 procent av den tillsvidareanställda personalen på LSS-bostäder för barn och unga en lämplig grundutbildning inom vård och omsorg eller barn och fritid, på motsvarande gymnasienivå eller högre.
Det nära ledarskapet är en nyckelfråga och någonting som behöver utvecklas inom många verksamheter. Men grundutmaningen handlar om att ge personalen möjlighet att få rätt kompetens för sina arbetsuppgifter. I många verksamheter behövs ökad kunskap om grunddiagnoserna inom LSS , tillsammans med beroendesjukdom, psykiatri och åldrande.
Det som utmärker funktionshinderområdet är att personer behöver stöd genom hela livet. I dag saknas det forskning om livslånga insatser. Mer forskning behövs, liksom en tydligare samling kring de här frågorna. Socialstyrelsen har föreslagit ett nationellt kompetenscenter.gör viktiga insatser för att stärka ledarskapet och genomföra lokala utbildningar för personalen.
Nu krävs krafttag. Vi vill se ett nationellt kompetenslyft på LSS-området. En möjlighet för personal att kunna vidareutbilda sig på betald arbetstid. En liknande sådan satsning pågår nu inom äldreomsorgen, och bara under 2021 utbildades eller vidareutbildades fler än 25 000 medarbetare och chefer på betald arbetstid i 286 av 290 kommuner.Prioritera ett nationellt kompetenslyft för personal i LSS-verksamhet.
Deutschland Neuesten Nachrichten, Deutschland Schlagzeilen
Similar News:Sie können auch ähnliche Nachrichten wie diese lesen, die wir aus anderen Nachrichtenquellen gesammelt haben.
Ny sjukvårdstopp: Hon efterträder Emma Spak på SKRSveriges Kommuner och Regioner (SKR) har utsett en ny chef för sin hälso- och sjukvårdssektion. Det blir Ameli Norling, nu enhetschef vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm.
Weiterlesen »
DEBATT: Sluta nedvärdera praktisk utbildning och låt branschskolorna fortsättaBristen på unga med yrkesutbildning har blivit akut och företagen hittar inte folk att anställa. Genom branschskolan har vi kunnat erbjuda en yrkesutbildning av högsta kvalitet. Tragiskt nog drar Skolverket nu undan benen för branschskolorna och regeringen framstår som helt ointresserad, skriver Johan Aspelin, Golvbranschen.
Weiterlesen »
Vård och omsorg avhumaniseras | Dagens ArenaLåt oss röra oss från avhumanisering till medmänsklighet, skriver socionomerna AnnMarie Johansson Sahlin, Fanny Marell och Ingrid Österberg. Trygg och...
Weiterlesen »